Erdélyi Magyarok Egyesülete

Események

November 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

1% felajánlása

Kedves Barátaink!

Az elmúlt évben Egyesületünk az Önök felajánlásai révén 241.429 Ft támogatáshoz jutott. Ez az összeg nagyban hozzájárult működésünk biztosításához. Kérjük, ez évben se feledkezzenek meg rólunk és adóbevalláskor az 1%-os rendelkező lapon támogatottként nevezzék meg az Erdélyi Magyarok Egyesületét és írják be adószámunkat: 19025575-2-41. Kérjük tájékoztassanak másokat is tevékenységünkről és a támogatás ezen lehetőségéről!

Az Erdélyi Magyarok Egyesülete 2010 évi szakmai beszámolója

A elmúlt évben óriási erőfeszítések és lemondások árán egyesületünk mintegy másfélszáz rendezvényt szervezett. Sikereinket az egyre rosszabb körülmények között, elsősorban a tagság elszántságának köszönhetjük. 

Az  Erdélyi Hívogató  című kiadványunk pénz hiányában immár csak négyoldalas, fénymásolt formában tudtuk megjelentetni. Igaz az internetes változat használata lehetővé tette az érdeklődők körének kitágítását és gyorsabb elérését. E hírlevéllé egyszerűsödött lapban részletes tájékoztatást kaphatunk azokról az eseményekről, programokról amelyek az egyesületben zajlottak. A lehetőségekhez mérten igyekeztünk hírt adni más, erdélyi vonatkozású rendezvényekről is.

Sikeresen folytatódtak eddigi előadássorozataink. Dr. Sibalszky Zoltán diái segítségével bebarangolhattuk egész Európát. Továbbra is vetítéses formában csodálhattuk meg a Gondos Béla és Horváth Zoltán György által bejárt tájakat és figyelhettünk fel a magyarvonatkozású emlékhelyekre.

Dr. Rászlai Tibor eszmetörténész előadásai rendkívül érdekes témaköröket boncolgatott és  számos neves személyiségre emlékeztünk ismerkedve élettörténetével, munkásságával (pl. Kodály Zoltán, Márton Áron, Bolyai János, Székely János, Galgóczi Erzsébet, Erkel Ferenc, Kós Károly, Fekete István stb.).

Szelestey László előadásain a pásztorok, betyárok világáról, különböző tájegységek múltjáról beszélt. 

Dr. Bene Ferenc pedig a már hagyományossá vált tanfolyamán a rovásírást népszerűsítette. A kuruc kor történetével és dalaival foglalkozó sorozat  a népdalok, nóták tanulására összpontosítva megújult. E találkozókon az eddigi tárogató mellett Szabó Juliet citerajátékkal  is közreműködik. 

A zenei programok óriási sikert jelentettek. Az Albinoni Kamarazenekar koncertjei rendszeresekké váltak és sok esetben egyéb rendezvények közreműködőiként is jelen vannak. A zenekar vezetője Zsigmond Balassa  még előadást is tartott „Csillagászat és kozmológia” címmel. Szintén a zenebarátoknak okozott örömöt a Srajber Zsolt vezette Imperatrix kamaraegyüttes, valamint a Szak Cecilia irányította Musica Rediviva reneszánsz együttes.

 Magyar Judit vezetésével, egyre bővülő közönséggel, sikeresen működik az újjászerveződött a filmklub is. Szintén filmes élményt jelentett a Magok oltalmára című, erdélyi erődtemplomokról készült sorozat levetítése is, mely során a rendező, forgatókönyvíró Dékány Istvánnal is beszélgethettünk.

Számos könyvbemutatóra is sor került.Vendégünk volt Tóásó Dénes Edit, aki a testvérét, Tóásó Elődöt ért tragikus eseményekről beszélt és bemutatta nyomtatásban frissen megjelent börtönnaplóját. Kibédi Varga Sándor riportkötetében a századforduló erdélyi ki- és bevándorlóiról írt, míg Grandpierre Attila, Orbán Dezsővel közösen készült könyvében a székelység őstörténetével foglalkozott. Karcag Ákos és Szabó Tibor szerzők együtt mutatták be a teljesség igényével készült Erdély, Partium és Bánság erődített helyei című csodálatos kötetet. Gondos Béla és a Kapu Kiadó képviselői Kós Károlyra emlékeztek Az országépítő újabb kiadásának bemutatásával. Hiánypotlónak számít a Kovács Sándor által irt, és körünkben ismertetett Honfoglalásunk hét emlékműve című könyv. 

Gondos Béla vezetésével heti egy alkalommal Könyvböngészde néven egy könyves kávéház működik, ahol a könyvekkel , újságokkal való ismerkedéshez kellemes környezetet biztosítva, irodalmi programok megszervezésével igyekszünk becsalogatni az érdeklődőket. Rendszeresek voltak a képes levelezőlap-gyűjtők találkozói is.

A tavaly indított „Hagyományok Újrahasznosítása” című eseménysorozat keretében az idén augusztusban nagyszabású csereprogramramra került sor erdélyi és magyarországi résztvevőkkel mely során kilenc napon keresztül a divatszakma rejtélyeivel ismerkedtek a fiatal főiskolások, friss diplomások. A tanulmányút végén a saját alkotásokból két divatbemutatóra is sor került Újrahasznosított Mesék címmel a várban, a Mesterségek Ünnepén és az Iparművészeti Múzeumban. A program sikerére jelemző, hogy a létrehozott csapat együtt maradt Újrahasznosított Mesék Társasága néven és novemberben már újabb bemutatóval szerepeltek Nagyszebenben a Magyar Napokon.

Sok-sok ismerettel és tapasztalattal gazdagodtunk a Domokos István vezette Boriskola órái alatt.

Megalakult egyesületünk ifjúsági tagozata. Macsek Antónia vezetésével, és egy lelkes, tevékeny csapat szerveződött. Szintén ő volt a kezdeményezője az angol nyelvű klubdélutánoknak is.

Ez évben kiemelt eseménynek számított a Farsangi Bál sok-sok résztvevővel és változatos programmal. Fő szervezői Szegedi Alíz Torella és Macsek Antónia voltak.

A kiállítások közül kiemelkedik a Magyar Mozgó Képtár szerepeltetése, mely alkalommal 15 művész volt jelen szerte a Kárpát-medencéből, de Amerikából is érkeztek kiállítók. Ugyanakkor gyönyörködhettünk az Újrahasznosított Mesék Társasága, valamint Mathis Ibolya kolozsvári festőnő munkáiban is.

Rendszeresek voltak a havonkénti kirándulások, melyek közül emlékezetes a biciklitúra és a bográcsos hétvége. Tófalvi Péter kezdeményezésére városi túraprogram is indult, melynek célállomásai eddig a Budavári Labirintus majd a Budavári Sziklakorház voltak.

Anyagi támogatás híján is folytattuk azt a sajtódokumentációs kutatói munkát melyet együttműködve az Országos Széchenyi Könyvtárral, és a Kolozsvári Egyetemi Könyvtárral végzünk.

Részt vettünk több tanácskozáson, konferencián is (pl., Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezetek Fóruma (Budakalász), a Microsoft szervezte Civil Börzén (Budapest), az Erdélyi Gyülekezet hagyományos Erdélyiek Találkozóján (Budapest), az MTA Kisebbségkutató Intézet Integráció, szegregáció, asszimiláció a kisebbségkutatásban (Budapest) című konferenciáján, stb.. 

Rendszerese kapcsolatot tartunk fenn számos más magyarországi és határon túli intézménnyel, hivatallal, civil szervezettel, művelődési házzal, szerkesztőséggel, kiadóval, iskolával, stb. Ügyfélszolgálatunk folyamatos, most is sokan fordulnak hozzánk problémáikkal, az áttelepülők és az itt tartózkodók egyaránt.

Könyvajánlat

Feb. 22 - márc. 15.

 Illyés Gyula Emlékkönyv

A neves költő, író tiszteletére készült írások gyűjteménye

1.500 Ft helyett 900 Ft

 

Magyar Adorján:
A lelkiismeret aranytükre

Adatok a magyar ősvallás erkölcstanából

900 Ft helyett 700 Ft

 

Orbán Balázs:
Torda város és környéke I-II.

E „ kis hazarészt… régi fényében mutatja” be a szerző

1.500 Ft helyett 800 Ft