Erdélyi Magyarok Egyesülete

Események

November 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

1% felajánlása

Kedves Barátaink!

Az elmúlt évben Egyesületünk az Önök felajánlásai révén 241.429 Ft támogatáshoz jutott. Ez az összeg nagyban hozzájárult működésünk biztosításához. Kérjük, ez évben se feledkezzenek meg rólunk és adóbevalláskor az 1%-os rendelkező lapon támogatottként nevezzék meg az Erdélyi Magyarok Egyesületét és írják be adószámunkat: 19025575-2-41. Kérjük tájékoztassanak másokat is tevékenységünkről és a támogatás ezen lehetőségéről!

Egy falatka Erdély

Sztána a szüreti mulatságok idején –egy pesti lány szemével

Épp, hogy felocsúdtam abból a csodálatos élményből, hogy Andrásom megmutatta nekem gyönyörű kis mézeskalács házunkat a Gyimesekben, a következő hétvégén már Sztánán, egy kedves kis Kalotaszegi faluban találtam magam. Sztána, édes Istenem, emléke máig elevenen bennem él.
A csendes kis házikóban már nagyon vártak minket. Kati néni és unokája tüsténkedett, hogy semmiben ne szenvedjünk hiányt, az ágy szépen megvetve várjon, a kályha melegen duruzsoljon, mosdani kellemes körülmények között lehessen és a hasunk is tele legyen mindenféle finomsággal.
Pompás vacsorát kaptunk töltött tojás volt és jófajta szilva pálinka. Én mint szerény menyecske eddig nemigen ittam tömény ital, de az akkor ott olyan jól esett, és annyira finom volt… A töltött tojás, mi tagadás magával ragadott, sosem ettem még ennyire finomat, no nem az éhség beszél belőlem, az íze máig a számban van. Tálalása a maga egyszerűségében is pazar volt, a kínálási mód pedig, előző Erdélyi utazásunk alkalmával is megfigyelt már-már kihalófélben lévő, szóhasználatok természetes összessége: tessék fogyasztani!!!!!

Fáradtak voltunk, de mégis csodálattal nézegettem a Kalotaszegi varrottasokat. Andrásom rögtön kedveskedése jeléül vásárolt nekem a gyimesi házunkba három párnát, két fehéret és egy pirosat. Az egyiken volt egy madárka pár ami egymásra néz. Akkor még nem tudtam, hogy ez jellegzetes kalotaszegi írásos varrottas minta. Később, pár pálinka után, a dunyhákkal megrakott tiszta szobában, ahol jó meleg volt, kellemes és nyugalmas álomra hajtottuk fejünket. Holnap szüreti mulattság lesz.

 

Töltött tojás
8 db tojás,
2 doboz májkrém,
15 dkg vaj,
3 dl tejföl,
1 csokor petrezselyemzöld,
bors, mustár, só, citrom
leve, majonéz.  
A tojásokat keményre főzzük. Mindegyik tojást széltében kettévágjuk, kiskanállal kiemeljük a sárgájukat, majd az üres fehérjéket félretesszük. A tojássárgákat, egy kivételével villával apróra törjük, hozzáadjuk a májkrémet, a vajat, 1 evőkanál majonézt és a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízesítjük sóval, borssal, mustárral. Megtöltjük a félbevágott fehérjéket, és ízlésesen a tálba helyezzük. A majonézt simára dolgozzuk a keményre főtt egy tojássárgájával. Felöntjük a tejföllel, kevés citromlével habosítjuk, majd a tálon lévő töltött tojásokra és körébe öntjük. Jól behűtve tálaljuk korondi 30 cm-es szép tányérban.

 

Geyer Anikó Gyöngyi

Könyvajánlat

Feb. 22 - márc. 15.

 Illyés Gyula Emlékkönyv

A neves költő, író tiszteletére készült írások gyűjteménye

1.500 Ft helyett 900 Ft

 

Magyar Adorján:
A lelkiismeret aranytükre

Adatok a magyar ősvallás erkölcstanából

900 Ft helyett 700 Ft

 

Orbán Balázs:
Torda város és környéke I-II.

E „ kis hazarészt… régi fényében mutatja” be a szerző

1.500 Ft helyett 800 Ft